Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Bohuslän, Göteborg, Halland
Tre dagar (datum bestäms på begäran)

 

Bland de visor vi lyssnar på finns den välkända Maj på Malö:

Goddag, herr handelsman Flinck, min vän,
jag kommer med storm ut till Flatön igen!
Det blåser, nordvästan ger hals.

Visan har sitt ursprung i att Evert Taube på 1940-talet såg den vackra Maj komma roende i sin eka för att handla hos Gustav Johansson på Flatön i Bohuslän. Det påstås att handelsmannen var så sävlig att han fick det ironiska smeknamnet ”Flink”. Även Ingrid Bergman fascinerades av västkusten där hon tillbringade ett flertal somrar i Fjällbacka, som vi också besöker på den här resan. Vi tar oss dessutom även en titt på det påkostade Tjolöholms slott och Tanums tusenåriga hällristningar – med guidade rundvisningar på båda ställena.

Dag för dag

Dag 1

Malmö–Tjolöholms slott–Kungälv

slott med fasad och trappa
Tjolöholms slott. Foto: Niklas Bönnemark.

Från Malmö åker vi E6:an norrut mot Kungsbacka. Första anhalt blir Tjolöholms slott, en typiskt engelsk herrgård, byggt 1904 av den svensk-brittiska familjen Dickson. Godset är inrett med den tidens absolut mest moderna bekvämligheter, så som till exempel en av Sveriges allra första dammsugare – med en vikt på ett ton!

Efter guidad rundvisning och lunch fortsätter vi till Kungälv, där vi under eftermiddagen checkar in på hotellet Fars Hatt. Det lite lustiga namnet kommer från närbelägna Bohus fästning, där ett av tornen fick namnet Fars hatt på 1300-talet. (Ett annat torn heter för övrigt Mors mössa.)

Redan 1684 öppnades ett värdshus vid torget i Kungälv, alldeles intill Nordre älv med åtta rum för resande. Dagens hotell har 120 rum, men ligger på samma plats med utsikt över vattnet.

Här tar vi in för två nätter, med middag inkluderad båda kvällarna.

Dag 2

Kungälv–Vitlyckehällen–Fjällbacka–Flatön–Malösundet–Kungälv

Efter frukost åker vi till Vitlycke hällristningsfält, ett par kilometer söder om Tanumshede. En lokalguide tar emot och visar runt under en timmes tid bland några av de omkring 600 hällristningar som finns inom området och som sedan 1994 är uppsatta på Unescos världsarvslista. Vi får bland annat se Vitlyckehällen med den mest kända inristningen: Brudparet. Känn de historiska vingslagen från bronsålderns svunna värld!

hällristning
Hällristning utanför Tanumshede. Photo by Christer Ehrling on Unsplash

Fortsättningsvis kommer vi till Fjällbacka. Vi stannar till för en promenad i den mysiga hamnen där man bland annat hittar en byst föreställande skådespelerskan Ingrid Bergman. Hon tillbringade ett tjugotal somrar i Fjällbacka fram till sin död 1982. Det var hennes tredje man, teaterproducenten Lars Schmidt, som våren 1958 tog med henne till Fjällbacka för första gången för att visa sitt ödsliga granitparadis Dannholmen, en liten ö som han köpt året innan. Ingrid Bergman trivdes utomordentligt bra på västkusten. Hon och hennes barn lärde sig att segla med Fjällbacka seglarskola och hon sponsrade årligen en segeltävling för ungdomar, Dannholmen runt. Efter tävlingen bjöd hon på saft och bullar och delade personligen ut priserna.

villor framför en klippvägg
Fjällbacka. Foto: Nina Evensen/Pixabay.

Lunch blir det hos Handelsman Flink på Flatön medan en trubadur underhåller med Taubevisor. Säkerligen kommer han att spela Maj på Malö, som enligt Evert Taube bygger på verkliga personer och händelser. I visan befinner sig Taubes alter ego Rönnerdahl i handelsboden när vackra Maj kommit med sin båt och handelsmannen ger sin poetiska kärleksförklaring:

Maj på Malö, vackra Maj,
dig vill alla böljor smeka
när du kommer i din eka
och förtöjer den på svaj
Hoppar i land, smidig och grann,
blåögd och brun med små, små fjun
på ejderdun vilar du i mina drömmar,
flicka från Malö strömmar.

Under eftermiddagen blir det en båttur bland just Malö strömmar i Malösundet som skiljer Malö från norra delen av Orust.

På kvällen är vi tillbaka på hotellet för gemensam middag.

Dag 3

Kungälv–Göteborg–Heberg–Malmö

Frukost serveras på hotellet, och därefter åker vi in till Göteborg för en kortare stadsrundtur och tid för strövtåg och lunch på egen hand.

bro över en kanal med hus i bakgrunden
Göteborg. Foto: Niklas Bönnemark.

På hemvägen pausar vi under eftermiddagen vid laxbutiken i Heberg, som skryter med att ha ”Sveriges, om inte världens, största sortiment av laxrätter och delikatesser” till försäljning.

Vid halvniotiden på kvällen är vi tillbaka i Malmö.

 

Resan i korthet

Dag 1: Malmö–Tjolöholms slott–Kungälv.

Dag 2: Kungälv–Vitlyckehällen–Fjällbacka–Flatön–Malösundet–Kungälv.

Dag 3: Kungälv–Göteborg–Heberg–Malmö.

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 4 950 SEK
Enkelrumstillägg: 700 SEK

I grundpriset ingår

  • transporter med buss enligt program
  • två övernattningar med frukost och middag på hotell
  • guidning och lunch på Tjolöholms slott
  • guidning på Vitlycke hällristningsfält
  • lunch med trubadurmusik hos Handelsman Flink på Flatön
  • reseledare från LG Travel
  • moms.

 

Intresseanmälan

Vi tar emot intresseanmälan till denna resa. Intresseanmälan är inte bindande och kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor