Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.
Potsdam, Erfurt och Celle
Tyskland
18–23 maj 2021 (pingst) | 6–11 juli 2021 | 24–29 augusti 2021
Sedan 1951 hålls Bundesgartenschau, eller BUGA som utställningen kort och gott brukar kallas, vartannat år i olika tyska städer, och nu har turen kommit till Erfurt. Förutom en heldag på det femton fotbollsplaner stora utställningsområdet, besöker vi under resan även den botaniska trädgården i Potsdam och kompositören Bachs födelsestad Eisenach.
Dag för dag
Dag 1
Malmö–Potsdam (ca 48 mil)
På morgonen kliver vi på bussen i Malmö, kör över Öresundsbron söderut genom Danmark och tar vid lunchtid färjan från Gedser till tyska Rostock. Färden går vidare söderut till Potsdam alldeles sydväst om Berlin. Vid 17-tiden anländer vi till vårt hotell, Mercure Hotel Potsdam City, där det blir gemensam middag senare på kvällen.
Dag 2
Potsdam och Erfurt
Frukost på hotellet, sedan börjar vi dagen med ett besök i Potsdams botaniska trädgård som ligger vid det vackra rokokoslottet Sanssouci, ursprungligen uppfört 1747 som sommarpalats åt den preussiska kungen, Fredrik den store. Bara lite drygt 100 år senare lät den tyske kejsaren Wilhelm I göra om slottet till museum, och det öppnades för allmänheten.
Vi beundrar palatset utifrån på vår väg till den botaniska trädgården, som är av betydligt senare datum, invigd 1950. Den utgör ungefär 2½ hektar av den tidigare slottsparken, och under ledning av Potsdams universitet kultiveras här idag tusentals växter från hela världen. Vi får en guidad rundvandring innan det är dags för gemensam lunch.
Under eftermiddagen åker vi vidare till Erfurt, dit vi ankommer framåt kvällen. Vi tar in på fyrstjärniga Hotel Mercure Erfurt Altstadt, som ligger ytterst centralt, bara tre, fyra minuters gångväg från Erfurts kanske största sevärdhet, den medeltida Krämer Brücke. Denna unika bro är kantad med gamla köpmannahus som idag fortfarande hyser butiker i bottenplanet. Det är en av få kvarvarande broar i världen med korsvirkesbebyggelse av den här typen.
På 1300-talet skaffade Erfurt sig stora rikedomar genom att odla en sällsynt växt, vars blad användes för att framställa ett blått färgämne. Ett stort antal kyrkor och kloster byggdes, varav ett femtiotal finns kvar än idag. Mästerverket är den väldiga domen St. Marien, och till de berömda byggnaderna hör även det medeltida Augustinerklostret, där Martin Luther bodde under fem års tid.
Dag 3
Erfurt med BUGA
Efter frukost börjar vi med en kortare rundtur i Erfurt, innan vi beger oss iväg till blomster- och trädgårdsutställningen BUGA (BUndesGArtenschau). Vartannat år hålls detta evenemang sedan 1951 på olika platser runt om i Tyskland. Mellan den 23 april och 10 oktober kommer BUGA 2021 att vara öppen för besökare, och under året väntas hundratusentals blomster- och trädgårdsälskare komma på besök till Erfurt. Utställningen omfattar två parkområden, Petersberg och Egaparken.
Ett sedan tidigare befintligt palmhus tillsammans med Erfurts museum för trädgårdskonst kommer att utgöra kärnan för utställningen, och utöver dessa kommer det bland annat att finnas diverse olika inspirerande trädgårdsmiljöer, alla med färgrik blomsterprakt. Moderna idéer kommer att blandas med gamla traditioner. Faktum är att redan 1865 hölls den första trädgårdsmässan i Erfurt, och vid flera tillfällen efter det har den sortens utställningar arrangerats i staden.
Hela dagen står till förfogande för att utforska BUGA-området, och på kvällen samlas vi för att gå och äta en gemensam middag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.
Dag 4
Erfurt–Hainich–Wartburg–Erfurt (ca 15 mil)
Frukost och sedan avfärd till Nationalpark Hainich, som inrättades så sent som 1997. I höjd med trädkronorna tar vi en promenad längs en specialbyggd vandringsled som invigdes 2005. Hainich utgör Tysklands största sammanhängande lövskog med bland annat massor av magnifika bokträd. I området hittar man också bestånd av den vackra tyskoxeln, ett träd vars bär kan användas till ölbryggning. Hainich utsågs sommaren 2011 till ”Naturvärldsarv” av Unesco.
Efter promenaden intar vi en gemensam lunch på nybyggda men mysiga Forsthaus Thiemsburg, ett värdshus som har gamla anor. Redan på 1800-talet fanns det ett skogshus här, som serverade dryck och enklare mat åt jägare och andra skogsmän. Från och med 1908 erbjöds dessutom övernattning i ett par enkla rum. I mitten av 1960-talet, under DDR-tiden, stängdes emellertid värdshuset, som fick stå och förfalla. Våren 2007 öppnade det ånyo, till turisternas fromma.
Under eftermiddagen fortsätter vi till den berömda borgen Wartburg som vakar över staden Eisenach. I slottets museum finns konst och konsthantverk från flera århundraden. Ett rum är ägnat åt bestick från renässansen med de förmodligen första europeiska gafflarna för kungligheter och adel, och i fogdehuset besöker vi Luthersrummet, där Martin Luther gömde sig 1521-1522 under pseudonymen ”Junker Jörg”, sysselsatt med att översätta Nya testamentet från latin till högtyska. Enligt legenden lär han ha haft besök av djävulen i rummet och då kastat sitt bläckhorn i väggen i ett försök att jaga bort honom. På väggen finns fortfarande en bläckfläck kvar, som påstås minna om händelsen.
Vid 18-tiden är vi åter tillbaka i Erfurt.
Dag 5
Erfurt–Celle (ca 30 mil)
När frukosten är avklarad lämnar vi Erfurt och kör norrut till den pittoreska korsvirkesstaden Celle. Vi börjar med gemensam lunch, innan det blir besök hos orkidéodlaren Orchideen-Wichmanns i utkanten av Celle, där det har odlats orkidéer sedan 1897. Vi får en guidad rundvisning med tips om hur man bäst vårdar sina orkidéer, och i butiken finns det möjlighet att köpa med sig hem flera olika sorter. Med nästan 800 släkten och omkring 30 000 olika arter är orkidén en av jordens mest omfattande blomsterfamiljer. Orkidéer är numera vanliga som krukväxter i svenska hem, särskilt den så kallade brudorkidén, Phalaenopsis. Orkidéer har luftrötter och planteras därför inte i vanlig krukväxtjord utan i en slags luftig och grov kompost. De behöver inte vattnas mer än någon gång varannan vecka, vilket har gett orkidén smeknamnet ”Ungkarlsblomma”.
Senare under eftermiddagen checkar vi in på Hotel InterCity alldeles i utkanten av Celles historiska centrum. Efter en timmes vila går vi en guidad promenad i stadens förtjusande centrum med alla sina vackra korsvirkeshus. Vi avslutar utanför det centralt belägna slottet, och sedan står resten av kvällen till fritt förfogande.
Dag 6
Celle–Malmö (ca 48 mil)
Efter frukost beger vi oss norrut igen. Innan vi rullar på färjan gör vi ett lunchstopp och ett uppehåll för eventuell inhandling av alkoholhaltiga drycker i Heiligenhafen. Färden hem går via Puttgarden–Rödby och Öresundsbron. Beräknad ankomst till Malmö ca 18.00.
Resan i korthet
Dag 1: Malmö–Potsdam (ca 48 mil).
Dag 2: Potsdam och Erfurt.
Dag 3: Erfurt med BUGA.
Dag 4: Erfurt–Hainich–Wartburg–Erfurt (ca 15 mil).
Dag 5: Erfurt–Celle (ca 30 mil).
Dag 6: Celle–Malmö (ca 48 mil).
Praktisk information
Priser
Grundpris per person i dubbelrum: 9 800 SEK
Enkelrumstillägg: 2 100 SEK
I grundpriset ingår
- transporter med buss enligt program
- övernattningar med frukost på hotell enligt program
- fyra luncher
- entré till botaniska trädgården i Potsdam
- endagskort till BUGA i Erfurt
- entré till borgen Wartburg
- svensk reseledare från LG Travel
- EU-moms 2,65 %.
Intresseanmälan
Vi tar emot intresseanmälan till denna resa. Intresseanmälan är inte bindande och kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.