Miniresan 2024: Upptäck Nordmakedonien och Albanien

Är du nyfiken på två av Europas mest fascinerande men minst utforskade länder? Ta chansen att uppleva vad dessa prisvärda och spännande destinationer har att erbjuda. Detta femdagarsäventyr till de balkanska pärlorna Nordmakedonien och Albanien kan väcka din lust att utforska mer i framtiden.

Nordmakedonien & Albanien
8–12 maj 2024

 

Med direktflyg med Wizzair maximerar vi vår tid på plats. Vi börjar i Nordmakedoniens huvudstad Skopje och fortsätter sedan till Ohrid, en av Europas vackraste platser, med sitt charmiga läge vid sjön med samma namn. Ohridsjön och dess omgivningar, ett Unescovärldsarv, är omgivna av uråldrig kultur och storslagen natur. Vi följer den antika romarvägen Via Egnatia till Albanien och upplever huvudstaden Tiranas livliga kulturliv och spännande upplevelser.

Dag för dag

Dag 1 | Onsdag 8 maj

Köpenhamn–Skopje

Avresa med kvällsflyg från Kastrup till Skopje, Nordmakedonien. Ankomst runt halv två på natten och transfer till Solun Hotel i centrum. Mer om hotellet »

Dag 2 | Torsdag 9 maj

Skopje

Sen frukost och lugn förmiddag innan vi samlas vid 11-tiden för att till fots insupa atmosfären i denna märkliga stad, som för tio år sedan fick en alldeles speciell “ansiktslyftning” i och med projektet “Skopje 2014”. Det kan närmast beskrivas som en makaber kitschorgie med volumiösa statyer av antika hjältar, tempelliknande byggnader och annan extravagant utsmyckning.

Efter anständig lunch på en av stadens restauranger bänkar vi oss i vår buss för en drygt två timmar lång road trip till Ohrid, Balkans pärla, som ligger vackert vid sjön med samma namn. Här tar vi in för två nätter på Vila Mal Sveti Kliment, supertrevligt pensionat med egen vintillverkning och beläget mitt i den förtjusande gamla stans vindlande gränder. Vinprovning sparar vi dock till morgondagen och beger oss denna afton ut till en av Ohrids många trevliga restauranger. Mer om hotellet »

beige torn i en stad
Skopje, Nordmakedonien. Foto: Tamas Marton/Unsplash.

Dag 3 | Fredag 10 maj

Ohrid

Hela dagen i ljuvliga Ohrid, som vi ägnar åt vinprovning, båttur på sjön och härliga promenader i den vackra lilla staden. God lunch och middag ingår och avnjuts på stadens magnifika restauranger.

brun byggnad framför en sjö
Ohrid. Foto: Milana Jovanov/Unsplash.

Dag 4 | Lördag 11 maj

Ohrid–Tirana

Bussavgång efter frukost och destination Tirana i Albanien. Avståndet är bara 130 km, och med gränspassage tar det cirka tre timmar, så ankomst dit vid lunchtid.

Vi åker direkt till Dajti Express, linbanan som på 15 minuter tar oss upp till utsiktspunkten Dajti med fantastiska vyer över Tirana och dess omgivningar. Här finns också en trevlig restaurang, där vi låter oss väl smaka av en lunch.

Sedan rundtur med buss och till fots i Tirana, och incheckning för en natt på Grand Hotel & Spa Tirana. Mer om hotellet »

Hotellet ligger centralt i Blloku, det område som under kommunistdiktaturen var Tiranas “förbjudna stad” där de styrande kamraterna bodde. Inga övriga albaner fick tillträde till denna avskärmade del av centrum. Efter diktaturens fall öppnades Blloku, och i nomenklaturans tidigare boningar hittar vi idag gallerior, hantverksbutiker, hotell, nattklubbar och restauranger. Vi beskådar huset där diktatorn Enver Hoxha bodde och en bit bort finns Tiranas berömda pyramid, som var tänkt som mausoleum åt Hoxha efter dennes död 1985. Planerna skrotades efter diktaturens fall 1991 och efter åratal av förfall invigdes ifjol ett IT-center i byggnaden.

En god middag på en av restaurangerna i Blloku får så avsluta denna dag och afton.

hög byggnad med fasad full av plattor
Air Albaniastadion, Tirana, Albanien. Foto Edrin Spahiu/Unsplash.

Dag 5 | Söndag 12 maj

Tirana och återresa till Malmö

Efter frukost fortsatta besök i Tirana, bland annat det berömda bunkermuseet, inrymt i en av de många bunkrar som den paranoida albanska diktaturen lät bygga.

Ett givet besöksmål är också Pazari i Ri (Nya basaren), som har öppet dygnet runt, och givetvis finns också tid för egna strövtåg innan bussen avgår mot flygplatsen vid 18-tiden. Hemvändande flyg avgår kl. 20.10 och tar oss på dryga två timmar till Malmö.

 

Resan i korthet

Onsdag 8 maj
Avresa på kvällen från Köpenhamn till Skopje i Nordmakedonien. En övernattning på Solun Hotel.

Torsdag 9 maj
Skopje och Ohrid. Incheckning för två nätter på Vila Mal Sveti Kliment.

Fredag 10 maj
Ohrid. Vinprovning, båttur, promenader.

Lördag 11 maj
Resa till Tirana i Albanien. Vi bekantar oss med staden. En övernattning på Grand Hotel & Spa Tirana.

Söndag 12 maj
Tirana och hemresa, ankomst till Malmö.

Anmälan och betalning

Bokning ska göras senast den 15 mars 2024 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 28 mars 2024.

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 15 600 SEK
Enkelrumstillägg för fyra nätter: 2 400 SEK

I grundpriset ingår

  • flyg med Wizzair Kastrup–Skopje samt Tirana–Malmö
  • flygskatter och ett incheckat bagage
  • fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • fyra luncher och tre middagar inklusive drycker
  • samtliga transporter och entréer enligt program
  • lokala skatter och avgifter
  • svensk reseledare från LG Travel.

Praktisk information

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor