
Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen.
Tjeckien
18–21 februari 2021
Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en exklusiv resa för en liten grupp! Dessutom upplever vi naturligtvis även klassiska sevärdheter, som Gamla Stan, Karlsbron och borghöjden. Den magiska staden Prag är promenadvänlig och kan med fördel besökas året om.
Skulle datumen för våra resor inte passa, eller om du har önskemål om annat innehåll, så är det bara att höra av sig. Kanske är ni ett kompisgäng som gillar ishockey och vill se berömda HC Sparta Prag spela en hemmamatch, och varför inte kombinera hockeyn med några ölbryggeribesök.


För den som är arkitektur- och konstintresserad är Prag ett eldorado. Gå på Alfons Muchamuseet och upplev jugendperioden eller vandra runt och titta på nutidskonstnären David Černýs bisarra skulpturer. Efter kommunismens fall har Prag utvecklats till en av de mest intressanta konststäderna i Europa. Men Prag är också musikens och litteraturens stad. Varför inte gå i Bedřich Smetanas eller Kafkas spår under en weekend? Eller lyssna på opera, upplev Laterna Magicas svarta teater, eller se den komiska versionen av Mozarts opera Don Giovanni som marionetteater!
Se också våra andra resor till Tjeckien: Från Hälsosamt ölspa i Tjeckien och Bilentusiasternas Tjeckien.
Marcel Košacký

Marcel Košacký är svensktalande tjeckisk guide med glimten i ögat och sinne för humor. Marcel är promoverad historiker, och efter kommunismens fall bodde han en tid i Sverige där han bland annat gick på språkkurs och lärde sig svenska. 1992 var han tillbaka i Prag och sedan dess har han jobbat som auktoriserad lokalguide och reseledare.
Marcel har en härlig förmåga att med engagemang, inlevelse och entusiasm förmedla sina gedigna kunskaper om Tjeckien. Historieintresset är naturligtvis stort – med fokus på trettioåriga kriget, tjeckerna som en del av dubbelmonarkin Österrike-Ungern, och Europa under andra världskriget. Men tro inte att det bara handlar om kungar, kejsare och krig. Marcel är en lättsam person som också funderar över vardagsnära ting, som till exempel “Varifrån härstammar tjeckernas kärlek till öl?” eller “Hur har den typiska tjeckiska humorn uppstått?”.
I Prag bor vi på fyrstjärniga Hotel Caesar, som är inrymt i ett renoverat jugendhus från förra sekelskiftet. Hotellet ligger mitt i staden, i närheten av Nationalteatern och det berömda Café Slavia, där man har en fantastisk utsikt mot borghöjden på andra sidan floden Moldau.
Dag 1
Köpenhamn–Prag
På den här resan ligger fokus på Tjeckiens historia från Münchenöverenskommelsen 1938, när det nazistiska Tyskland tog över landet, via drygt 40 års kommunism, och fram till sammetsrevolutionen som ledde till att landet slutligen demokratiserades. Vi påminns om attentatet på den nazistiska riksprotektorn Reinhard Heydrich, som ledde till en urskillningslös terror mot den tjeckiska befolkningen, och vi går i författaren, dissidenten och sedermera presidenten Václav Havels fotspår.
Flyget från Köpenhamn avgår kl 12.10 och landar kl 13.25 i Prag. Där tar vår lokalguide emot för transfer till Hotel Caesar, ett 4-stjärnigt hotell som är inrymt i ett renoverat jugendhus från 1900-talets början. Hotellet är beläget strax söder om Nationalteatern och det berömda Café Slavia där man har en fantastisk utsikt mot borghöjden på andra sidan floden Moldau. Andra välkända turistattraktioner som Karlsbron, Gamla stadens torg med det astronomiska uret och Vaclavplatsen ligger 10–15 minuters promenad från hotellet. Efter incheckning blir det en första stadspromenad, i Gamla stan, med bland annat just dessa sevärdheter på programmet.
Prag delas av floden Moldau, med borghöjden och Lillsidan på västra sidan och via den medeltida Karlsbron är dessa två stadsdelar förbundna med Gamla stan, Josefov (de judiska kvarteren) och Nya staden (som faktiskt är nästan lika gammal som Gamla stan).
På kvällen samlas vi för gemensam middag på U Fleků, Prags mest berömda ölhall som idag visserligen är något av en ”turistfälla”, men med tanke på att U Fleků har hängt med och bryggt sitt speciella mörka öl ända sedan 1499, så kan stället ändå vara värt ett besök. Dessutom ligger det på gångavstånd från vårt hotell.
DAG 2
Prag–Theresienstadt–Třebívlice–Lidice–Prag (17 mil)
Efter frukost åker vi norrut för att besöka Theresienstadt, en före detta garnisonsstad och fästning, där nazisterna under kriget inrättade ett koncentrationsläger och ett judiskt ghetto. På vägen dit passerar vi platsen i norra Prag där attentatet mot riksprotektorn Reinhard Heydrich genomfördes 1942, året efter att han blivit riksprotektor i Böhmen-Mähren. Heydrich dog i sviterna av de skador han ådrog sig i attacken. För att få fram var attentatsmännen gömde sig, och för att hämnas dådet, så brände nazisterna bland annat ner byn Lidice efter att de manliga invånarna hade arkebuserats och byns kvinnor och barn skickats till olika koncentrationsläger.
På vår väg mot Theresienstadt passerar vi även den herrgård i utkanten av Prag där Heydrich valde att ha sitt residens. Efter kriget togs godset över av regeringen och blev huvudkontor för ett statligt ädelmetallföretag. Underhållet eftersattes under kommunisttiden, och idag är godset i behov av omfattande renovering. På 1990-talet privatiserades dessutom ädelmetallföretaget som ägde det men klarade inte den marknadsmässiga omställningen och gick i konkurs. Våren 2019 såldes herrgården slutligen på auktion för motsvarande 17 miljoner svenska kronor till en anonym köpare.
Under förmiddagen anländer vi till staden Theresienstadt, som nazisterna visade upp som ett humant ”mönsterghetto” under kriget. Där kunde judarna bo i all välmåga och utöva sin religion och kultur utan inblandning. Det sattes upp teaterpjäser och det gavs konserter, hölls föredrag, anordnades studiecirklar och sportaktiviteter etc. Men bakom kulisserna var förhållandena lika fruktansvärda som i alla andra judiska ghetton. Den inre fästningen i Theresienstadt användes som fängelse och även den visades upp i propagandasyfte. Där får vi bland annat se fångarnas propra tvättrum, ett rum där kranarna bara satt inmurade i väggen utan att vara kopplade till några vattenledningar. I själva verket var Theresienstadt bara en mellanstation på vägen till förintelseläger som Treblinka och Auschwitz-Birkenau.

Under lunchen lämnar vi krigets fasor ett tag och koncentrerar oss istället på vinproduktionen i den lilla orten Třebívlice. Vi besöker en vingård där det blir rundvandring och lunch.
På 1800-talet fanns det hundratals hektar vinodlingar i Třebívliceregionen, men tyvärr hade samtliga försvunnit vid sekelskiftet år 1900 på grund av den fruktade vinlusens härjningar. Men efter en hundraårig törnrosasömn startade en tjeckisk affärsman vinproduktionen igen. Nya vinstockar planterades in och 2012 kunde man återigen skörda vin i Třebívlice.

Under eftermiddagen anträder vi återfärden till Prag. På vägen tillbaka besöker vi minnesplatsen för byn Lidice som nazisterna utplånade som vedergällning för attentatet på Heydrich. Gestapo hade indicier på att det i byn skulle finnas folk som hade kopplingar till attentatsmännen, Jan Kubiš och Jozef Gabčík. Men i verkligheten lär Lidice inte ha haft någon anknytning till attentatet.
När attentatsmännen så småningom blev avslöjade, befann de sig i Sankt Kyrillos och Methodios kyrka i Prag, dit vi också kommer under eftermiddagen. Kubiš och Gabčík förskansade sig i kryptan och en häftig eldstrid utbröt. Men efter flera timmars kamp insåg de båda attentatsmännen att de inte skulle kunna komma undan, och därför valde de att begå självmord. Utanför kyrkan finns fortfarande märken efter de skott som avfyrades av tyskarna mot källarfönstret, och inne i kyrkan finns det en permanent utställning om det tjeckiska motståndet mot de tyska ockupanterna.
Under sena eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Kvällen står till fritt förfogande.
Dag 3
Prag
Efter frukost tar vi spårvagnen upp till borghöjden tillsammans med vår lokalguide, som tar oss med på en guidad promenad från slottet och ner över Karlsbron in mot Gamla stan. Lunch på egen hand och eftermiddagen till fritt förfogande med möjlighet att njuta av stans sagolika vyer och vackert utsmyckade hus, som Prag bjuder på i överflöd. Inte ens den mest avtrubbade besökare kan låta bli att med jämna mellanrum stanna till för att ta en bild. Eller så kan man gå på shoppingrunda i det stora köpcentrumet Palladium mittemot det vackra Folkets hus, där man efteråt kan ta en fika och vila i den vackra jugendstil-miljön.
Dag 4
Prag–Köpenhamn
Sista dagen blir det tidig frukost, eftersom transfern ut till flygplatsen avgår cirka halv sju på morgonen. Avgångstid för planet till Köpenhamn är kl 08.40, med ankomst kl 09.55.
Fakta om resan
Grundpris för resan (del i dubbelrum) är 9 300 SEK.
Enkelrumstillägg: 2 200 SEK.
I priset ingår:
- flyg tur och retur Köpenhamn–Prag med SAS
- 3 övernattningar med frukost på Hotel Caesar**** i Prag
- välkomstmiddag på ankomstdagen
- samtliga transporter, stadspromenader, besök och inträden enligt dagsprogrammet
- svensktalande lokalguide.
Deltagarantalet är begränsat till max 7 personer. (Är ni ett gäng på fler än 7 personer, kontakta oss för prisuppgift, telefon 040-669 00 50, e-post info@lgtravel.se.)