Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi genom karpatiska alplandskap med lantliga byar där tiden tycks ha stått still. Några av dagarna gör vi road trip med inhyrda bussar för att kunna uppleva betagande trakter dit inga tåg går.

Rumänien
Nästa planerade avgång: 2025

Deltagarantal: Minimum 12, maximalt 20 deltagare.

Dag för dag

Dag 1

Flyg till Cluj

Avresa från Kastrup eller Arlanda på förmiddagen till Cluj, huvudort i Transsylvanien och Rumäniens näst största stad. Efter ankomst på kvällen checkar vi in för en natt på Palace Bulevard Inn i centrum och går sedan ut till en trevlig restaurang i den livade och välrestaurerade innerstaden.

Rumänien bestod ursprungligen av två furstendömen, Moldavien och Valakiet, som under 1500-talet hamnade under turkiskt välde. Transsylvanien tillhörde däremot Ungern, och en av de ungerska kungarna bjöd på 1100-talet in tyska kolonister, sachsare, för att befästa det bördiga landskapet i centrala Transsylvanien, norr om Karpaternas södra utlöpare. De var driftiga jordbrukare, hantverkare och köpmän och byggde starka befästningar i en region som ständigt var utsatt för attacker av mongoliska tatarer och turkiska osmaner. De viktigaste städerna var helt befästa och var sju till antalet, därav det tyska namnet på Transsylvanien, Siebenbürgen. En av de sju var Cluj, som på tyska kallades Klausenburg och som numera är en livlig universitetsstad.

bilar parkerade vid ena sidan av en smal gata
Cluj, Rumänien. Foto: Tamas Pap/Unsplash.

Dag 2

Tågresa från Cluj till Vatra Dornei

Tågavgång kl. 09.30, och vi färdas österut under drygt fyra timmar. Regionaltåget har endast andra klass, men vi har såklart reserverade sittplatser.

Transsylvanien betyder ”landet bortom skogarna” och ligger i korsvägen mellan öst och väst, i nordvästra och centrala Rumänien, en region avskärmad från övriga landet av Karpaterna i öst och i söder. Kanske associerar man Transsylvanien med skräckfilmer och Dracula, och visst utgör vampyrlegender, vidskeplighet och gamla sägner en del av kulturarvet i denna region. Men verklighetens blodbesudlade diktator överträffar dikten och spåren av Nicolae Ceaușescus vanstyre finns kvar på många håll.

Under tågresan njuter vi av vacker natur och bergsbyar innan vi anländer till Vatra Dornei, en gammal klassisk kurort i området som heter Bukovina och betyder ”bokskogslandet”. Det är ett geografiskt område norr om Karpaterna och numera delat mellan Rumänien och Ukraina.

dal med berg i bakgrunden
Bukovina, Rumänien. Foto: Mihai Gr/Unsplash.

Under mellankrigstiden tillhörde hela Bukovina dåvarande kungadömet Rumänien, men Stalin kapade av landskapets norra del och inkorporerade det i den ukrainska sovjetrepubliken. Om vi blickar ännu längre bakåt så ingick Bukovina i det medeltida furstendömet Moldavien, som på 1400-talet hamnade under turkisk överhöghet. 1770-talets rysk-turkiska krig gav Österrike chans att flytta fram sina positioner österut, så mellan 1775 och 1918 var Bukovina en välmående jordbruksprovins i det österrikiska kejsardömet och det var då som Vatra Dornei utvecklades till populär kurort.

Här bor vi två nätter på spahotellet Carol med anor från den habsburgska tiden. Middag på trevlig restaurang.

Dag 3

Road trip genom rumänska Moldavien

Efter frukost ger vi oss ut på road trip med egen buss i rumänska delen av Bukovina till några av traktens vittbekanta ”illustrerade” klosterkyrkor. Kyrkorna är såväl utvändigt som invändigt dekorerade med uttrycksfulla bysantinska freskomålningar, som illustrerar den ortodoxa lärans mystik och är daterade till 1400- och 1500-talen. Väggmålningarna kan enkelt beskrivas som en biblisk bilderbok och räknas bland de mest storslagna kristna monumenten i Europa.

Vi besöker klosterkyrkorna i Moldovița och Sucevița och serveras en genuin lunch på ett lokalt moldaviskt värdshus.

kyrka
Kyrkan i Moldovițaklostret. Foto: Rolly00, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Apropå Moldavien så var ju ursprunget till dagens Rumänien de bägge furstendömena Moldavien och Valakiet. På 1500-talet hade båda hamnat under turkiskt välde och när det osmanska riket kollapsade under 1800-talets senare hälft uppstod de olika länderna på Balkan. Moldavien och Valakiet förenades år 1878 i det självständiga kungadömet Rumänien.

Det historiska Moldavien är numera delat i den rumänska regionen och i den självständiga republiken. Efter andra världskriget tvingade nämligen Stalin Rumänien att avstå den del som idag utgör den självständiga republiken Moldavien och som fram till 1991 var delrepublik i Sovjetunionen.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Vatra Dornei och kan njuta av kurvistelsen innan aftonens middag.

Dag 4

Road trip tillbaka till Transsylvanien och Lacu Roșu

dalgång
Bistrița, Rumänien. Foto: Rat Andrei/Unsplash.

Efter god frukost fortsätter vår road trip på hisnande vägar genom Karpaternas mest dramatiska bergsmassiv. Vi lämnar Moldavien och återinträder i Transsylvanien, följer Bistrițaflodens dalgång söderut och färdas genom ett ålderdomligt kulturlandskap, i mångt och mycket som ett enda stort och levande Skansen.

Bistrița är för övrigt också namnet på en transsylvansk stad som alla läsare av Bram Stokers klassiska roman Dracula från 1897 känner till. Vampyrgrevens slott låg vid ”Borgopasset” på vägen från ”Bistritz” (det tyska namnet), och såklart får man Draculavibbar under färden genom Transsylvaniens täta skogar där ogästvänliga berg tornar upp. Här kan det vara värt att erinra om att Rumänien, med drygt 3 000 björnar på en yta hälften så stor som Sverige, är det björntätaste landet i Europa. Även varg och lo är ymnigt förekommande.

Transsylvanien har, till skillnad från de bägge andra rumänska regionerna Moldavien och Valakiet, ett ungerskt förflutet. Efter första världskriget befann sig Rumänien på segrarmakternas sida och fick Transsylvanien som krigsbyte när den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin styckades upp. Efter en nära tusenårig ungersk överhöghet överläts Transsylvanien till Rumänien genom Versaillesfördraget 1919.

När den kommunistiska diktaturen föll under den rumänska revolutionen i december 1989 ägde flera väsentliga händelser rum i Transsylvanien, eftersom den ungerska minoritetspolitiken vid sidan av Ceaușescudiktaturens förtryck spelade en avgörande roll för motståndet.

Vi gör lunchstopp på ett värdshus längs vägen och färdas sedan genom ett av Rumäniens mäktigaste naturfenomen, Bicazravinen. Därefter väntar dagens mål, Lacu Roşu ’den röda sjön’, och vi tar in för en natt på Hotel Lacu Roşu. I den gemytliga hotellrestaurangen avnjuts sedan kvällens middag, och de som vill avrundar med en kvällspromenad längs sjön.

Dag 5

Tågresa till Brașov

Vi tillbringar förmiddagen vid den röda sjön, som bildades 1838 när en jordbävning skakade loss en bit av en klippa.

Nedrasade stenmassor dämde upp floden och sjön tog form. Det sägs att dess rödaktiga färg kommer av blodet från de herdar och får som begravdes under rasmassorna. Dess ungerska namn är Gyilkos-tó, vilket betyder ’mördarsjön’.

Efter lunch väntar en halvtimmes busstransfer (26 km) till stationen i Gheorgheni, eller Gyergyószentmiklós, som är det ungerska namnet, och bordar tåget söderut. Efter tre timmars behaglig tågresa i 1 klass angör vi den medeltida staden Brașov, som har en lång och spännande historia.

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg
Gamla stan, Brașov, Rumänien. Foto: Daniela Turcanu/Unsplash.

Brașov grundades av Tyska orden under 1200-talet och fick det tyska namnet Kronstadt. Brașov var den sydligaste av de sju befästa städerna med ett strategiskt läge vid den gamla handelsvägen mellan Västeuropa och det osmanska riket. Rumänsk stad blev den ju inte förrän 1919, men den tidigare stora tysktalande befolkningen lämnade inte staden förrän Ceaușescudiktaturen ”sålde” tyskättlingar till dåvarande Västtyskland.

Hotel Victoria Bulevard ligger inom behagligt gångavstånd från järnvägsstationen, och där tar vi in för två nätter. Därefter väntar en härlig restaurang och kvällens middag.

Dag 6

Brașov och borgen i Bran

Efter frukost ger vi oss iväg på en road trip med egen buss några mil söderut till Bran, som är en av Rumäniens största turistattraktioner.

Historier om greve Dracula lever sina alldeles egna liv, och ingen tycks bry sig om att den påhittade gestalten är ett hopkok av flera olika historiska personer och legender. Likväl presenteras slottet i Bran som Draculas borg, trots att varken Draculaförebilden Vlad Tepes eller romanförfattaren Bram Stoker någonsin satt sin fot här. Bortsett från all Draculakrimskrams är slottet emellertid mycket sevärt och spektakulärt beläget i ett bergspass på huvudvägen till grannregionen Valakiet. Vi gör en rundvandring på slottet, men varning utfärdas för besvärliga trappsteg. Den som inte vill gå runt i tinnar och torn kan vänta på borggården.

slott på en kulle
Borgen i Bran, Rumänien. Foto: Nomadic Julien/Unsplash.

Efter besöket avnjuts en lunch i Bran, varefter färden fortsätter ett kort stycke till byn Rotbav. Här hälsar vi på hos en fåraherde, som berättar om sitt yrke och om de gamla traditioner som dominerar rumänskt lantbruk än idag. Vi provsmakar hemmagjord ost innan vi återvänder till Brașov och kollar in stadens främsta sevärdhet, Svarta kyrkan (Biserica Neagră), vars namn kommer sig av dess sotiga väggar. Orsaken därtill var en eldsvåda under österrikarnas ockupation år 1689.

Vi ser även de historiska Scheikvarteren, vilka under sachsisk tid var det område dit den rumänska befolkningen förvisades och som låg utanför den sachsiska stadsmuren. Här ligger den ortodoxa S:t Nikolauskyrkan från 1300-talet, som kom att bli landets första rumänskspråkiga skola.

På eftermiddagen och kvällen tid på egen hand i denna förtjusande stad med sin särpräglade gotiska arkitektur och kullerstensgator.

Dag 7

Tågresa från Brașov till Sinaia och vidare road trip till Bukarest

rustning
Interiör från Peleșpalatset, Rumänien. Foto: Marian Mirea/Unsplash.

Efter frukost tågar vi till järnvägsstationen för en dryg timslång resa till Sinaia, även kallad Karpaternas pärla. Sträckan över Karpaterna betecknas som en av Europas vackraste. I Sinaia väntar buss för en road trip, men givetvis ser vi också Peleșpalatset. Detta ståtliga palats är byggt i sydtysk renässansstil och anses med rätta vara ett av de vackraste i världen.

Här tillbringade den rumänska kungafamiljen somrarna, men slottet användes också flitigt av diktatorn Ceaușescu. Slottet byggdes av Carol I (1839–1914), Rumäniens förste kung, och tog nästan 40 år att uppföra.

Vi njuter en lunch i Sinaia och styr sedan några mil mot sydväst och kommer till Targoviste, som blivit en av Rumäniens mest kända platser i modern tid.

Här dömde en provisorisk tribunal Elena och Nicolae Ceaușescu till döden den 25 december 1989 efter att de flytt från upproren i Bukarest. Avrättningen verkställdes omgående, och platsen är nu ett litet museum över de dramatiska händelserna.

Fortsatt färd över Valakiets slätter tar oss till huvudstaden Bukarest och Grand Boutique Hotel med toppenläge i gamla stan. Och såklart väntar en angenäm middag på aftonkvisten.

Dag 8

Bukarest

Bland diktatorn Ceaușescus projekt intar så klart Parlamentspalatset en särställning som den största administrativa byggnaden i världen efter Pentagon i Washington. Flera av innerstadens gamla kvarter jämnades med marken för att ge plats åt denna makabra skapelse under 1980-talet, så under vår rundvandring hinner vi bara se en bråkdel av det groteska komplexet.

bilar på väg framför stor byggnad
Parlamentspalatset, Bukarest, Rumänien. Foto: Ondrej Bocek/Unsplash.

Vi fortsätter med stadsrundtur i Rumäniens franskinspirerade huvudstad, ofta kallad Balkans Paris, med boulevarder, parker och såväl storslagna som frånstötande monument. Vi ser Universitetstorget, Triumfbågen, Revolutionstorget m.m. Bukarest är kontrasternas stad: den gamla stadens kvarter kontra den franska 1800-talsarkitekturen, ortodoxa kyrkor kontra kommunisttidens väldiga huskomplex.

Efter rundturen är lunch och eftermiddag på egen hand för egna upptäckter. Samling igen på kvällen, och vi beger oss till en anrik restaurang för god middag.

Dag 9

Tågresa från Bukarest till borgen i Hunedoara

Tågavgång vid åttatiden på morgonen, och under tio timmar färdas vi i 1 klass genom södra Rumänien, regionen Valakiet, förbi städer som Craiova innan linjen viker av norrut mot Fagarasbergen och vi åter befinner oss i Transsylvanien.

Vi kliver av tåget i Deva, och en buss står redo att ta oss den sista milen till Hunedoara och charmiga hotellet Curtea Veche. Här finns också en gemytlig restaurang för kvällens middag.

Dag 10

Borgen i Hunedoara och tågresa till Sibiu

Efter frukost väntar Rumäniens motsvarighet till bayerska ”sagoslottet” Neuschwanstein, nämligen Castelul Corvinilor eller, som den heter på ungerska, Vajdahunyadi vár.

Alla som varit i Budapest har väl sett kopian av borgen i stadsparken bakom Hjältarnas torg. Nu kan vi emellertid hänge oss åt originalet i all sin prakt, en av Europas mest spektakulära borgar och en av medeltidens allra största. Den ungerska 1400-talskungen och renässansfursten Mathyas Corvinus lät uppföra praktbygget, och Budapestbesökaren erinrar sig kanske Mathiaskyrkan vid Fiskarbastionen. Trots sin väldighet kunde borgen inte stå emot turkarnas attacker, utan Ungern hamnade under den osmanske sultanens herravälde från 1530-talet och 200 år framåt.

människor på en träbro som leder in till ett slott
Borgen i Hunedoara, Rumänien. Foto: Val Vesa/Unsplash.

Lunch på egen hand och återsamling på hotellet vid 16-tiden, då bussen skjutsar oss tillbaka till stationen i Deva. Där bordar vi tåget mot Sibiu, som avgår vid 17-tiden. Regionaltåget har endast 2 klass, men vi har reserverade platser.

Efter knappt tre timmar når vi Sibiu, den viktigaste av de sju städerna. Staden lystrar till tyska namnet Hermannstadt och är en av Rumäniens vackraste städer med ett enormt torg mitt i den historiska stadsdelen. Nyligen nominerades Sibiu till en av världens mest idylliska städer att bo i. Här installerar vi oss för två nätter på eleganta Hotel Imparatul Romanilor i centrum av denna förtjusande stad. Och såklart ger vi oss iväg till en av innerstadens stämningsfulla restauranger.

Dag 11

Road trip till Biertan och Sighișoara och åter

flygfoto av samhälle med kyrka och hus med röda tak
Biertan, Rumänien. Foto: Emilia Morariu/Unsplash.

Dagen bjuder på en liten road trip till den lilla staden Biertan med sin imponerande befästa kyrka från 1400-talet, den största av Transsylvaniens sachsiska befästa kyrkor.

Här låg det luthersk-evangeliska biskopssätet i nästan 300 år. Transsylvaniens befästa kyrkor är säregna konstruktioner där hela bybefolkningen kunde ta skydd när fara hotade.

Ytterligare några mil bort ligger Sighișoara, en riktig sagoidyll med en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor som byggts runt ett citadell. Mitt bland slingrande kullerstensgator, husfasader i barock och välbevarade befästningar hittas Vlad Tepes födelsehus, ”pålspetsaren”, som av rumäner hyllas som nationalhjälte i försvaret mot turkarna och som genom sin grymhet fick stå modell för Bram Stokers romanfigur Greve Dracula.

Efter lunch och lite egentid i Sighișoara återvänder vi till Sibiu och tar en närmare titt på centrum.

Med alla sina olika vackra torg samt den berömda Lögnarbron, njuter av dess tegelklädda tak med sina mystiska ögonliknande små fönster som givit Sibiu namnet “De tusen ögonens stad”. Sibiu var tillsammans med Luxemburg europeisk kulturhuvudstad 2007.

En trevlig middag får avsluta denna dag.

Dag 12

Hemresa från Sibiu

Förmiddagen ledig för egna strövtåg. Besök kanske Brukenthalmuseet, som var det första rumänska konstmuseet och har en enastående samling av konst av såväl rumänska som västeuropeiska mästare.

Lunch på egen hand, och vid 14-tiden beger vi oss till flygplatsen och avgången med Austrian Airlines kl. 16.00. Hemresan går via Wien, och ankomst till Kastrup eller Arlanda på kvällen.

Med reservation för ändringar i programmet.

Resan i korthet

Dag 1
Ankomst till Cluj. Middag ingår.

Dag 2
Tågresa från Cluj till Vatra Dornei. Middag ingår.

Dag 3
Road trip genom rumänska Moldavien. Lunch och middag ingår.

Dag 4
Road trip tillbaka till Transsylvanien och Lacu Roșu. Lunch och middag ingår.

Dag 5
Tågresa till Brașov. Lunch och middag ingår.

Dag 6
Brașov och borgen i Bran. Lunch ingår.

Dag 7
Tågresa från Brașov till Sinaia och vidare road trip till Bukarest. Lunch och middag ingår.

Dag 8
Bukarest. Middag ingår.

Dag 9
Tågresa från Bukarest till borgen i Hunedoara. Middag ingår.

Dag 10
Borgen i Hunedoara och tågresa till Sibiu. Middag ingår.

Dag 11
Road trip till Biertan och Sighișoara och åter. Lunch och middag ingår.

Dag 12
Hemresa från Sibiu.

Anmälan och betalning

Bokning ska göras senast den 3 februari 2024 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 17 februari 2024.

Priser

Baserade på valutakurs 11,00–11,50 SEK/EUR

Grundpris per person i dubbelrum ca 25 000 SEK
Enkelrumstillägg för 11 nätter ca 5 500 SEK
(Exakta priser meddelas i januari 2024.)

I priset ingår:

  • flyg till Cluj och åter från Sibiu med Lufthansa och Austrian Airlines
  • 11 övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • 6 luncher och 10 middagar
  • tågresor enligt program i 1 klass (enstaka dock i 2 klass enligt program)
  • bussresor enligt program
  • utflykter och entréer enligt program
  • lokala skatter och avgifter samt EU-moms
  • svensk reseledare från LG Travel under hela resan.

Praktisk information

Våra andra resor

båt på vatten bredvid en liten stad

Balkans höjdpunkter

FULLBOKAD: Välkommen till vår spännande Balkanexpedition som tar dig genom fem länder på tio dagar. Upptäck hisnande naturscenerier och kulturarv i länder med en dramatisk historia och njut av kulturella och kulinariska upplevelser.

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor